Συμβουλευτική
Εγγεγραμμένος κλινικός ψυχολόγος-ψυχαναλυτής
Συμβουλευτική
Κατά την πορεία της ζωής του ο άνθρωπος θα βρεθεί αντιμέτωπος με συγκεκριμένες καταστάσεις, οι οποίες αν και δεν συνιστούν σοβαρούς ψυχοπιεστικούς (στρεσογόνους) παράγοντες, εντούτοις ενδέχεται να αποτελέσουν λόγο αναζήτησης επαγγελματικής βοήθειας. Τέτοιες καταστάσεις συνήθως σχετίζονται με:
- Οικογενειακά θέματα – συζυγικές σχέσεις, σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών/ εφήβων, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες σε παιδιά και εφήβους.
- Υπαρξιακά θέματα – αναζητήσεις γύρω από το νόημα, το σκοπό και τα δεδομένα της ζωής.
- Προσωπικά θέματα – οποιοδήποτε άλλο θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για προβληματισμό και δυσκολία λήψης απόφασης.
Ο όρος συμβουλευτική συχνά μπερδεύει τους ανθρώπους και δημιουργεί εσφαλμένες προσδοκίες, αφού στην πραγματικότητα ο ειδικός δεν δίνει συμβουλές, αλλά μέσα από τον αμερόληπτο διάλογο, την ενεργό ακρόαση, την μη κριτική στάση, την ενσυναίσθηση, την άνευ όρων αποδοχή, και τελευταία αλλά όχι λιγότερο σημαντική, την ορθή και κατάλληλη ερωτηματοθεσία (η λύση στο πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ορθή απάντηση, αλλά στην ορθή ερώτηση) , το άτομο θα μπορέσει να κοιτάξει την κατάστασή του μέσα από διάφορες και διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το γεγονός αυτό θα του επιτρέψει να διαμορφώσει μία συνολικότερη αντίληψη για τη εν λόγω κατάσταση και κατ’ επέκταση να πάρει την ανάλογη στάση έναντι αυτής.